top of page

Agat

Agat är en typ av kryptokristalliserad kvarts, känd för sina band eller strimmor i olika färger. Namnet kommer från den plats där stenen ursprungligen hittades, River Achates, på sydvästra Sicilien. I gamla tider trodde man att agat hade förmågan att göra bäraren osynlig och under medeltiden så var det vanligt att binda agat vid hornen på sina oxar för att försäkra sig om en god skörd. Problemet här måste väl ha varit att man riskerade att oxen skulle bli osynlig och svår att hitta! Agat sägs kunna bota sömnlöshet, ge lyckliga drömmar samt skydda mot fara. Under antiken trodde man att agat kunda sänka feber, släcka törst, få ner pulsen och försäkra bäraren om ett långt, framgångsrikt och hälsosamt liv

Amazonit

Amazonit är en ädelstensvariant av fältspat som hittas främst i USA, Kanada, Brasilien, Zimbabwe, Tyskland, Norge, Ryssland, Kina och Namibia. Färgen varierar från klart koppargrönt till blågrönt och det är stenens fyndighetsplatser som bestämmer dess färg. De Amazonit pärlor jag använder är de från Ryslan som har kraftigt blågröna toner och vita strimmor och den norska amazoniten som i stort sett alltid har inslag av svart turmalin och glittrande pyrit. 


Egyptierna kallade Amazonit  för den ”modets sten”. Stenen sägs vara uppkallad efter de kvinnliga Amazon-krigarna, som enligt vissa arkeologiska fynd visar att Amazoniterna var ett matriarkat samhälle under bronsåldern. En annan legend säger att namnet kommer ifrån Amazonfloden där man tror att stenen först hittades. 


Amazonit sägs öka kreativiteten, förstärka självkänslan och självförtroendet. Den kallas även för ”hoppets sten”. Enligt en källa kan den även användas till att aktivera lata tonåringar…… Inom healing tror man att stenen hjälper mot kolik, hjärtproblem, kalciumbrist, eksem, muskelkramp, benskörhet och tandlossning. Den sägs även vara välgörande vid graviditet .


Stjärntecken: Jungfrun

 Chakra: Hals

Ametist

Ametist är den högst värderade variant av  kvarts som kan variera i många olika nyanser av lila.  Ametist av högsta kvalitet är mättat lila med rosafärgade fläckar. Dess lila färg har gjort den till en sten för kungligheter under tusentals år.  Namnet kommer från det grekiska ordet "amethystos" som betyder  oberusad och är  än i dag vara en symbol för nykterhet.

 Legenden om ametistens ursprung kommer från grekiska myter. Dionysos, dryckesguden, var upprörd en dag efter en förolämpning från en av de dödliga och svor på att hämnas på den nästa dödliga som korsade hans väg och frambringade blodtörstiga tigrar som skulle utföra hans önskan. På vägen kom då Amethyst, en vacker ung kvinna som var på väg till gudinnan Diana för att visa sin respekt. Diana förvandlade Amethyst till en staty av bergkristall för att skydda henne mot de vassa klorna. När Dionysos såg den vackra statyn, grät han tårar av vin i förtvivlan över vad han hade gjort. Gudens tårar färgade kristallen lila och skapade den ädelsten vi idag känner som ametist. 


Genom historien har ametist använts som skydd mot fylla och anses hjälpa mot beroende. Leonardo da Vinci skrev att ametister kunde avleda onda tankar och förstärka intelligensen. Inom det andliga världen kan Ametisten användas både inom healing och meditation och tillges förmågan att hela hörselproblem, sömnproblem, huvudvärk. Denna kristall anser vara lugnande.


Stjärntecken: Vattumannen

Chakra: Hjässa

Apatit

Namnet apatit kommer från grekiskans ordet "apate” som betyder att luras,  då stenens olika varianter ofta förväxlas med andra mineraler. Apatit är ett ganska vanligt mineral, men stenar av hög kvalitet är sällsynta. 

Apatit kan vara både genomskinlig och opak, och förekommer i många färger t.ex. grön, gul, blå, violett och gröngul. De bästa och dyraste stenarna är nästan lysande grönblå med en ren klarhet. 

Den metafysiska teorin säger att apatit stimulerar tankar och idéer, hjälper till att behålla fokus, inlärning och koncentration. Många säger också att den bringar kärlek, harmoni och fred. Healers anser att den är verksam mot virus och ett effektivt medel när det gäller viktkontroll .

Aventurin

Aventurin är en form av kalcedon som innehåller små mängder av varierande skimrande mineraler som ger stenen en glittrande effekt som kallas aventuresence. Stenen hittas i Brasilien, Indien, Kina, Japan, Ryssland, USA och Tanzania. De flesta aventuriner är rödbruna eller gula, men även gröna och blå varianter finns. 


 Aventurin misstas ofta för amazonit eller jade. Namnet kommer från det kända aventurin-glaset från Venedig i Italien. Enligt traditionen så tappade en glasarbetare kopparflisor i smält glas och skapade därmed ett attraktivt nytt glas med glitter. Det nya glaset fick namnet ”aventurino” efter det italienska ordet ”a ventura” som betyder ”slumpmässig”. 


Aventurin sägs bringa inre frid och en positiv attityd och har länge använts som en lyckosten. Det är en populär sten bland spelare. Legenden säger att stenen är en allgörande helare som används till att minska stress, öka självförtroende och främja framgång. En gammal legend från Tibet berättar att aventurin användes mot närsynthet och för att öka kreativiteten. 

Bergkristall

Kvarts är en familj av mineraler (ametist, citrin och rosenkvarts) med samma kemiska sammansättning och liknande fysiska egenskaper. Bergkristall är den färglösa varianten av kvarts. 


En del tror att  ordet har sitt ursprung i det slaviska ordet kwardy som betyder hård eller kanske från det grekiska ordet för is, då grekerna trodde att kvarts var fossiliserad is. Kvarts höga förmåga att behålla kyla kan ha bidragit till denna tro. 


 Användningen av kvarts sträcker sig tusentals år tillbaka. Romerska damer bar kristallkulor för att kyla händerna i varmt väder och romerska soldater använde kristaller för att fånga solstrålar och bränna sår. Sedan medeltiden har kristallkulor använts för att sia om framtiden. Bruket att begrava kristaller med sina döda har varit populärt i många kulturer och praktiseras fortfarande av de amerikanska indianerna. Dessa kulturer tror att själen lever kvar i kristallen efter döden. 


Kvarts sägs vara den universalt helande stenen, med kraft att klargöra vad som behöver helas eller balanseras. Stenen anses också gynna hopp, lycka och optimism .

Citrin

Citrin är en variant av mineralen kvarts. Namnet Citrin kommer för det franska ordet “citron” som betyder just citron och syftar på stenens färg. 

 I gamla tider så bar man Citrin för att skydda sig mot giftiga ormbett och onda tankar. Inte förrän under den romantiska perioden (1837-1860) började den på allvar användas till smycken. 

Citrin är i dag en sten som flitigt används för att behandla depression och sägs även eliminera självdestruktiva tendenser. Man tror även att den stimulerar minnet, förstärker matsmältningen, avlägsnar gifter i kroppen och bekämpar diabetes. Citrin symboliserar lättsamhet, lycka, visdom och fred, och tros höja kreativiteten och motivationen.

Dalmatin Jasper

Dalmatit är en sten som hjälper bäraren att se sina styrkor och svagheter. Den förstärker lojalitet och främjar långvariga realtioner samt bringar glädje i det dagliga livet. Dalmatit sägs kunna rena blod och skydda mot mardrömmar, depression och negativa tankar.

Granat

Granat är ett samlingsnamn på en grupp mineraler med liknande kristallstruktur men med varierande kemiska sammansättning, fysiska egenskaper och färg. Det sägs  att det finns 29 olika varianter av granat men den sten vi vanligtvis förknippar med granat är mörkt vinröd men många nyanser inom det ”röda” spektra förekommer, allt från klart vinrött över till nästan lila. 


Granaten är kärleken och passionens sten. Den används inom healing för att förstärka sensualiteten, sexualiteten och intimiteten. Den sägs bringa positiva tankar och ge energi. Det är även en beskyddande sten som sägs vara extra verksam mot ondska. I gamla tider trodde man att granaten hade läkande egenskaper för blodet, hjärtat och lungorna. Granat har också ord om sig att vara beskyddande när man är på resande fot. Enligt Bibeln så använde Noah en lykta av granat för att visa arken vägen......

Solsten - Heliolit

Heliolit är en mycket vacker  ädelsten som bildas i smält lava och som sedan slungas upp till jordytan vid vulkanutbrott. Namnet heliolit kommer från grekiskans "helios" och "lithos" vilket betyder "sol" och "sten". Därav namnet sunstone/solsten. 

Stenar som kommer från Oregon innehåller koppar, vilket kan ge stenen ett färgspektra från ljust gult över till grönt, men framför allt av många olika nyanser i rött och rosa. Heliolit är en variant av fältspat och innehåller även hematit eller goethit. Närvaron av dessa ger stenen dess inneliggande skimmer och förmåga att reflektera ljuset. 

.I gamla tider användes stenen av indianerna vid byteshandel och vikingarna trodde att den bringade tur vid navigation. Idag används stenen för att bota fobier, minska stress och öka den sexuella energin.

Hematit

Hematit har fått sitt namn efter ett det grekiska ordet ”haem” som betyder blod, detta på grund av stenens blodröda färg när den pulvriseras. Hematit förekommer i flera varianter och kan variera i utseende från rödbrun, mörkt silvergrå, mörkgrå och svart. Varje variant har sitt eget namn.


På grund av sin röda färg som pulvriserad har hematit använts sedan urminnes tider som pigment. Urtidsmänniskorna använde hematit till sina grottmålningar, de gamla egyptierna till att dekorera faraonernas gravkammare och av de nordamerikanska indianerna till krigsmålning. Än idag används hematit till ett rött ockra pigment och till ett polermedel som kallas ”Jeweler’s Rouge”. I gamla sägner berättas det att hematit bildades på gamla slagfält där blodet hade flödat…. Man trodde också att hematit kunde stoppa blodflödet från ett sår. 

Howlit

Howlit, som fått sitt namn efter sin upptäckare, geologen Henry How, är en av de stenar som är mer känd för sin förmåga att imitera andra stenar än för sin egen skull. I det här fallet gäller det turkos. Även om Howlit alltid är vit eller grå så har den en förmåga att ta upp färgämnen, och när den färgas turkos så är den förvillande lik den äkta turkosen. Detta har tyvärr resulterat i att många oärliga säljare kunnat sprida färgad Howlit under namnet turkos. Den främsta källan till howlit finns i dag i Kalifornien, USA.  


Inom metafysiken tror man att om man placerar en howlit-sten i fickan så absorberar den din egen ilska och även andras ilska riktad mot dig. Det är en mycket lugnande sten och den sägs kunna ta bort stress och bota sömnlöshet. Används även för att stärka tänderna och benstommen.

Jaspis

Jaspis är en mikrokristalliserad variant av kvarts och innehåller upp till 20% främmande material. Dessa material är vad som bestämmer färg och mönster i stenen.

 Jaspis i alla former har länge förknippats med magiska krafter i så gott som alla kända kulturer. Jaspis användes under antiken för att framkalla regn, och det är intressant att notera att ordet för jaspis hos nordamerikanska indianer också betyder "Rain Bringer", dvs "den som kommer med regn". Legenden säger också att jaspis kan driva ut onda andar och skydda mot orm- och spindelbett .

Krysokolla

Namnet kommer från det grekiska ordet "chrysos" som betyder guld och "kolla" som betyder klister, detta på grund av att stenen liknar andra material som användes för att löda guld under antiken. är en attraktiv blå/grön sten som representerar en unik färg i stenarnas värld. Stenen omnämns första gången i litteraturen av Theophrastus, 315 f.Kr.  


Stenen kallas för "harmonins sten" och tros kunna rena en plats eller person från negativa vibrationer. Den sägs även hjälpa mot rädsla, ångest och skuldkänslor. Inom healing används den mot astma, emfysem, tuberkolos, lunginflammation och muskelsjukdomar.

Labradorit

Labradorit är en fascinerande sten vars skönhet kan förbises om man inte ser den från rätt vinkel. Färgen är gråbrun med ett fantastiskt spektra av färger som glöder under ytan. Vanligtvis skiftar färgerna från lila och blått över till grönt, men även nyanser i gult och orange förekommer. Allt detta missar man som sagt om stenen inte ses från rätt håll. I folktron sägs det att labradorit har förmågan att ge bäraren inblick i sin framtid och skapa framgång. Den används inom metafysiken för att tyda drömmar och minska stress och oro. Labradorit tros också ha förmågan att öka intuitionen, den psykiska utvecklingen och det undermedvetna

Mookait

Namnet mookait kommer från det ställe där stenen bryts, nämligen Mooka Creek, i västra Australien. Enligt uppgift så betyder aboriginernas ord "mooka" rinnande vatten och syftar förmodligen på de många vattenkällor som rinner ut i Mooka Creek. 

Mookait är en sten för "här och nu". Den hjälper oss att balansera det inre och yttre samt stärker oss i förmågan att acceptera förändringar. Mookait anses vara en väldigt skyddande sten när det gäller det emotionella. Inom healing används den för att stabilisera hälsan och bygga upp immunförsvaret

Månsten

Månsten är en genomskinlig variant av fältspat med ett skiftande inneliggande skimmer, s.k. chatoyancy, och återfinns främst på Burma, Ceyolon, Madagaskar och i Brasilien. 

Den sägs ha en lugnande energi som ger balans och harmoni. Inom healing används den för att stärka matsmältningen, motverka fetma och lindra hormoniella sjukdomar. Månsten associeras med all sorts kärlek och tillskrivs skyddande egenskaper vid graviditet, barnafödsel och sjöfarande

Obsidia

Obsidian är resultatet av vulkanisk lava som kommit i kontakt med vatten och finns i flera varianter. 

Den anses som extremt beskyddande och sägs blockera alla negativ energier. Under medeltiden ansågs den ha förmågan att driva ut onda andar

Pyrit

Namnet Pyrit kommer från det grekiska ordet “pyr” som betyder eld. Detta härleder troligen från de gnistor som uppstår om pyrit slås emot stål. Under guldrushen i Nordamerika kallades pyrit för ”fool’s gold” eftersom oerfarna guldgrävare ofta misstog den för guld. Ironiskt nog innehåller pyrit ofta små mängder guld och erfarna guldletare visste att i närheten av pyrit kunde man ofta finna guld. En av pyrits egenskaper är att den reflekterar, vilket gjorde att den bland annat användes av invånarna i antikens Mexiko som speglar. 


Rent generellt anses den främja kreativiteten och öppna upp för nya idéer samt lätta på ångest och depression

Rhodonit

Namnet Rhodonit kommer från det grekiska ordet "rhodon" som betyder "rosa" och syftar på stenens huvudsakliga färg. Rhodonit upptäcktes första gången på 1600-talet. Under 1700-talet blev den oerhört populär vid det ryska hovet och ansågs under många år vara Rysslands nationalsten. Rhodonit är mönstrad med svart/gröna mönster av mangandioxid, även kallat ”dendriter”, vilka formar fjärderliknande mönster och prickar. 


Rhodoniten är gracens och elegansens sten. Den lindrar oro samtidigt som den ökar medvetandet för detaljer. Inom metafysiken tror man att stenen har lugnande egenskaper, den är även kontrasternas sten, det rosa indikerar passionerad kärlek och det svarta grundläggande energi. Stenen anses höja självkänslan och motverka negativa tankar. Inom healing används stenen för att bota emfysem, ledbesvär och hals- och hjärtproblematik

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en av de mest eftertraktade varianterna av kvarts. Dess rosa färg är unik och helt olik alla andra rosa ädelstenar. Färgen beror på stenens orenheter av järn och titanium. Stenen hittats i Indien, Tyskland, USA och på Madagaskar, men det mesta av dagens tillgångar finns i Brasilien.


Rosenkvarts är stenen för villkorslös kärlek. Den sägs ha beskyddande egenskaper under graviditet och barnafödsel samt vara effektiv vid viktminskning. Enligt folktron så har rosenkvarts förmågan att förstärka all sorts kärlek i alla situationer. Stenen har tidigare hittats i Indien, Tyskland, USA och på Madagaskar, men det mesta av dagens tillgångar finns i Brasilien

Rökkvarts

Rökkvarts anses stärka viljan och öka effektiviteten samt skydda soldater som är i aktiv tjänst. En talisman för god tur och bra för de som är trötta och deprimerade

Serpentin

Serpentin är det gemensamma namnet på en grupp mineraler med liknande kristallstruktur och egenskaper. Bland de vanligaste kan nämnas lizardit, chrysotil och antigorit varav den senaste är det mineral som ofta finns till försäljning under de missledande namnen serpentin-jade, "Korean jade", "Suzhou jade", "Styrian jade", och "New jade. Serpentin-gruppen har dock en hårdhet på mellan 3,5-4 på Mohs skala, medan jade ligger mellan 6-7. En viss skillnad alltså........

Sodalit

Sodalit är en sällsynt sten som upptäcktes på Grönland i början av 1800-talet. Sitt namn har den fått efter sin höga halt av natrium (sodium). Sodalit har kallats "Princess Blue" efter prinsessan Patricia som blev så förtjust i stenen att hon valde den för alla inredningsdetaljer i Marlborough House i England. 


Inom healingen används stenen för att skapa inre frid och klara upp mental förvirring. Den sägs även vara hjälpsam vid inlärning och förståelse, och har ibland kallats vishetens sten .

Tigeröga

Romerska soldater bar ofta tigeröga, ingraverade med symboler, för att skydda dem i strid.

Sägs hjälpa sin bärare att förbättra självförtroendet i syfte att uppnå sina mål. Den får människor att se sina egna resurser och hur de på bästa sätt kan användas. Tigeröga är en beskyddande sten som ger god tur och framgång, ofta i pengar. 

Turmalin

Namnet turmalin kommer från det sengalesiska uttrycket "tura mali" som betyder "sten med blandade färger" och syftar på stenens otroliga färgspektrum som klart utklassar alla andra ädelstenar. Enligt en gammal egyptisk legend så passerade stenen, under sin färd genom underjorden, över en regnbåge och fick på det sättet med sig alla regnbågens färger. 


Turmalinen är kärlekens och vänskapens sten och sägs ha förmågan att minska ångest, stress och förvirring samt att få oss att vidga vårt synsätt. Det är en mycket beskyddande sten

bottom of page